Bahan-bahan
1 kg ketam
1/2 kg sotong
1/2 kg udang
1 biji jagung manis **potong dan rebus
6 biji bwg merah
6 biji bwg putih
halia besar ibu jari
5 tangkai lada kering *sikit je sebab lada yang saya guna ni jenis pedas.
4 batang serai *diketuk
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan serbuk kari ikan Baba’s
2 tangkai daun kari
4 helai daun limau purut
Carrot, brokoli, bunga kubis agak2-agak je
1 kiub ayam
sedikit hirisan lemon
Cara-cara
1. Potong & Celur
Mula-mula kita potong sayur carrot, brokoli dan bunga kubis. Siang seafood. Basuh bersih semua sekali.
Kemudian celur dengan air panas
Masa celur ketam, sotong dan udang, air rebusannya simpan sedikit utk masukkan dalam sos/kuah nanti.
2. Kisar Bawang
Kisar bawang merah, bawang putih, lada kering dan halia.
Ketepikan
Tumis
Kemudian masukkan daun kari dan barulah masukkan bahan-bahan kisar.
Tumis sampai naik bau dan pecah minyak.
4. Masukkan Serbuk Kari
Masukkan bancuhan serbuk kari,lepas tu tumis sampai pecah minyak sekali lagi
5. Tambah Sos Tiram & Sos Cili
kemudian masukkan sos tiram, sos cili.
6. Masukkan Air Rebusan, Asam Jawa & Perasakan
Masukkan air rebusan seafood, asam jawa, gula, kiub ayam/ kalau tiada kiub ayam masukkan garam dan perasa.
Perasakan secukup rasa masam manis, masin, pedas semua. Masukkan daun limau purut.
Gaulkan Seafood
Masukkan seafood. Balik2 kan sampai sebati
0 Comments